Fibromiyalji Atakları Ne Kadar Sürer?

Fibromiyalji ağrı noktaları belirli dönemlerde hastaların oldukça ağrılı bir dönem geçirmesine neden olacaktır. Fibromiyalji atakları, fibromiyalji belirtilerinin sayısının ve yoğunluğunun geçici süre ile yaşanan artışını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Ağrı ve yorgunluğun kötüleşmesi ile karakterize olan bu ataklar sonucu uykunun daha bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirin sorunları ve daha pek çok farklı şikayet ortaya çıkacaktır.

Fibromiyalji ataklarının süreleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Fibromiyalji atağı birkaç gün, hafta veya ay boyunca devam edebilir. Ağrı ve yorgunlukların şiddetinden yaşanan artışlar kişinin yaşantısına ciddi olumsuz etkiler sunar. Fibromiyalji atakları zaman zaman tetikleyici bir etkene bağlanmaktadır. Bu tetikleyici unsurların ortadan kaldırılması ile daha kısa sürede normalleşme görülebilir. Fibromiyalji atakları farklı sürelerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkacaktır.  

Fibromiyalji Nedir, Neden Olur? ,

Fibromiyalji sendromu (FMS) ya da kısaca fibromiyalji olarak tanımlanan rahatsızlık, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen ve buna paralel olarak gelen uyku bozuklukları ile bilişsel bozukluklara neden olan kronik bir durumdu. Uzun süreli bir rahatsızlık olması nedeniyle tedavisi kapsamında ortaya çıkan bu ağrıların giderilmesi ve şiddetinin azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılır.

Fibromiyalji henüz nedenleri tam olarak bilinen bir hastalık değildir. Fibromiyaljiye yönelik yapılan son araştırmalara göre enfeksiyon, travmalar ve stres gibi çeşitli unsurların bu rahatsızlığı ciddi şekilde tetiklediği düşünülmektedir. Ayrıca kalıtsal özelliklere de bağlı bir genetik eğilimden kaynaklandığı görülmektedir. Bu yönüyle fibromiyaljinin ortaya çıkmasında kesin bir neden belirlemek oldukça zordur.

Fibromiyalji Ataklarını Ne Tetikler?

Fibromiyalji olanların yorumları incelendiğinde fibromiyalji ataklarının ortaya çıkmasında tetikleyici birçok unsurun olabileceği de aktarılmaktadır. Fibromiyalji nedenleri tam olarak bilinmese de bazı durumların bu soruna teşkil edebileceği düşünülmektedir. Fibromiyalji ataklarında tetikleyici olduğu düşünülen başlıca unsurlar kısaca şöyledir:

  • Stres,
  • Travmalar,
  • Grip benzeri ilgisiz sistemik hastalıklar,
  • Beyin ve sinir sisteminin normal ağrı sinyallerini yanlış yorumlamasından kaynaklı beyin kimyasallarındaki dengesizlikler vb.

Fibromiyalji ataklarının ortaya çıkmasıyla hastaların yaşam kalitesinde ciddi bir düşüş gözlemlenecektir. Fibromiyalji atakları kişiden kişiye değişen sürelerde görülmeye devam edebilir. Birçok farklı nedene bağlı olarak fibromiyalji ataklarının ortaya çıkması mümkündür.  

Fibromiyalji Ağrıları Ne Zaman Artar?

Fibromiyalji ağrıları farklı zamanlarda artış gösterebilir. Genelde orta yaştan itibaren görülme sıklığı artan ve yaşlandıkça da etkileri artarak devam eden bir sorundur. Birçok farklı yaş grubu ve cinsiyette görülebilen bir hastalık olan fibromiyaljinin farklı tetikleyici etkenler sonucu ortaya çıkması mümkündür. Fibromiyalji ataklarının ne zaman ortaya çıkacağı ve fibromiyalji ağrılarının ne kadar süre devam edeceği ise net olarak bilinmemektedir.

Farklı dönemlerde stres veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak fibromiyalji ağrılarının da beraberinde ortaya çıkması mümkündür. Bu dönemlerde fibromiyalji ağrıları artış gösterecektir. Fibromiyalji ataklarına karşı hastaların farklı yöntemler ile ağrıların şiddetinin azaltılması hedeflenmektedir.

Fibromiyalji Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Fibromiyalji hastalarının yapmaması gerekenler ile fibromiyalji atakları ile çok daha nadir karşılaşmaları mümkündür. Yaşam tarzında yapılacak ufak değişiklikler de etkili sonuçlar verebilir. Fibromiyalji hastalarının dikkat etmesi gerekenlerden bazıları ise kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Glutensiz beslenme düzenin tercih edilmesi,
  • Şeker ve karbonhidrattan uzak durmak,
  • Çay ve kahve tüketimini azaltmak,
  • Sebze ve meyveleri tüketmeye ağırlık vermek,
  • Stresten uzak bir yaşam tarzı benimsemek,
  • Düzenli egzersiz ve spor yapmak vb.

Fibromiyalji atakları çoğu zaman kişinin yaşam tarzı ile de bağlantılı olduğu için değişikliklere başvurulması gerekecektir.

Yorum yapın