Boyun Fıtığı Patlarsa Ne Olur?

Boyun fıtığı patlaması tedavisi ile vaktinde müdahale edilmediğinde hastalarda çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Boyun fıtığının ileri seviyelere gelmesi ve hastalarda disk yapısının bozularak boyun fıtığı patladığında omuriliğe baskısı da bir hayli fazla olacaktır. Bu durumda hastalarda denge kaybı şikayetleri yaygın olarak görülmektedir. Boyun fıtığı bu yönüyle sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmaz. İlerleyen dönemlerde çok ciddi sağlık sorunlarının da görülmesine neden olacaktır.

Boyun fıtığı patlaması olarak halk arasında tabir edilen olay temelde boyun bölgesindeki omur arasında bir nevi tampon görevi gören ve içinde jel benzeri sıvılar bulunan disklerin yapısında görülen bozulmalardır. Bu yapının bozulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle vaktinde müdahale edilmesi gerekecektir. Boyun fıtığı patlaması ile oluşan yırtıklar sonucu hastalarda farklı belirtiler ortaya çıkacaktır.

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun fıtığı nedenleri arasında en temel etken kişinin yaşam tarzıdır. Yaygın olarak 20 ve 40’lı yaşlar arasında görülen bu rahatsızlık, ağır yük kaldırma, ters hareketler sonucu ve itme hareketinin sık yapılmasıyla bağ dokusunun yırtılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Trafik kazaları, hareketsiz yaşam tarzı ve düşme gibi unsurlar da boyun fıtığı başta olmak üzere farklı fıtık sorunlarını ortaya çıkaran önemli bir unsudur.

Günümüzde duruş bozukluğuna neden olan uzun süreli masa başı çalışma, uzun süre cep telefonu veya tablet kullanımı gibi nedenler de günümüzde boyun fıtığının ortaya çıkmasına neden olan temel etkenler arasında gösterilmektedir. Vaktinde tedavi edilmemesi halinde boyun fıtığının ciddi sağlık sorunlarına yol açması mümkündür.

Patlamış Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Patlamış boyun fıtığı belirtileri görülmeye başladığı ilk andan itibaren hastaların en kısa sürede uygun tedavilerden yararlanması sağlanmalıdır. Boyun fıtığına bağlı gelişen ağrılar çoğu zaman kürek kemiği, sırt ve omuz ile başın arka kısmına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülmektedir. Ağrı dışında ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belirli bölgelerinde de uyuşukluk ve karıncalanma sorunları görülebilir.

Boyun fıtığının belirtileri arasında en yaygın görülenler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılan şiddetli ve geçmeyen boyun ağrıları,
  • Sırt, omuz ve kollarda ağrılar,
  • El becerilerinde azalma ve güç kaybı,
  • Duyu kayıplarının görülmesi,
  • Elektriklenme,
  • Reflekslerde zayıflama vb.

Hastaların yaşam kalitesinde ciddi bir düşüşe neden olan boyun fıtığı, söz konusu belirtilerin görülmesi halinde en kısa sürede tedavi edilmelidir. Boyun fıtığı patlaması sonucu oluşacak tehlikelerin önlenmesi için vaktinde müdahale şarttır.

Patlamış Boyun Fıtığı Geçer Mi?

Boyun fıtığı patlaması ameliyatı ile hastaların fıtık şikayetlerinin ilerlemesi halinde cerrahi müdahalelere başvurulacaktır. Boyun fıtıklarının büyük bölümü patlamış olsa da olmasa da yüzde 90’ın üzerinde bir iyileşme potansiyeline sahiptir. Ameliyat gerektiren durumlara karar verilmesi için sinir dokularının etkilenme derecesine bakılması gerekecektir. Eğer ileri derece bir boyun fıtığı tespit ediliyorsa tedavi süreci de buna göre uzayacak ve zorlaşacaktır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı tedavisi kapsamında cerrahi yöntemler ile cerrahi olmayan birçok yöntem tercih edilebilir. Öte yandan hastaların birçoğunda hiçbir tedavi görülmeden de iyileşme görülmektedir. Başlangıç aşamasında ilaç tedavisi ve konservatif tedaviler tercih edilecektir. Bu yöntemlerde sonuç alınamadığı taktirde fizik tedavi, ilaç ve egzersiz uygulamaları sonrasında cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Boyun fıtığı ilerlemeden önce uzman bir hekime başvurulması gerekecektir. Boyun fıtığı patlaması sonucu ortaya çıkacak sorunların söz konusu tedavi yöntemleri ile önlenmesi sağlanabilir.  

Yorum yapın