Menisküs yırtığı MR ve röntgen gibi yöntemler kullanılarak tespit edilebilir. Öncesinde hastaların sahip olduğu belirtilere göre doktor tarafından yapılacak fizik muayene önemlidir. Röntgen doğrudan menisküs yırtıklarını göstermez ancak eklem kireçlemesi ve kemik patolojileri hakkında bilgi vermektedir. MR ise menisküs yırtıklarının tespitinde en iyi yöntem olarak uygulanır.
Menisküs yırtıklarının anlaşılması ve kesin tanı konulması için tıbbi yardım yöntemlere başvurulması gerekecektir. Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt vermek için hastaların aynı zamanda bazı belirtileri de ilk etapta kendilerinin fark etmesi gerekecektir. Menisküs yırtıklarında tedavi süreci ise tespit edilen yırtığın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Menisküs Yırtığı Kendi Kendine Geçer Mi?
1. derece menisküs yırtığı tedavisi başta olmak üzere menisküs yırtıklarının geçmesi için yırtık büyüklüğüne ve yerine göre doğru tedavilerin uygulanması gerekecektir. Menisküs yırtıklarının kendi kedine iyileşmesi mümkün değildir. Özellikle büyük menisküs yırtıklarına sahip hastalarda en kısa sürede tedaviye başlanması gerekir. İlerleyen yırtıklar için cerrahi müdahalelere de başvurulması gerekecektir.
Büyük menisküs yırtıklarına sahip olan kişilerde dizde şişme, kilitlenme gibi sorunların görülmesi ameliyatı zorunlu hale getirecektir. Menisküs yırtıklarının düzelmesi için vaktinde müdahale şarttır. Kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında yastık görevi gören ve dizdeki C şeklindeki iki kıkırdak parçası olan menisküs, sürekli hareket eden kemikleri aşınma ve yıpranmalara karşı korur. Bu bölgede ortaya çıkan hasarlar ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Menisküs Ağrısı Nerelere Vurur?
Menisküs ağrısı dizde görülmektedir. Dizden klik sesin gelmesi, dizde kilitlenme, takılma ve şişlik gibi belirtiler ile menisküs ağrısı ortaya çıkmaktadır. Menisküs yırtığının en önemli belirtisi dizde ağrı duyulması ve takılma ya da kilitlenme şikayetleridir. Yırtık derecesine göre uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Menisküs ağrısı yoğun olarak dizlerde görülecektir. Dizde en sık meydana gelen ağrılı ve son derece zayıflayıcı bir rahatsızlık olan menisküs yırtığı, çoğu zaman spor aktiviteleri ile ortaya çıkmaktadır. Futbol gibi fiziksel temasın yoğun ve sert olduğu sporlar ile atlama, koşma, ani yön değiştirmenin gerekli olduğu sporları yapan kişilerde menisküs yırtıkları çok sık ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerde menisküs yırtıklarında ağrılar farklılık gösterebilir.
Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yırtığı belirtileri başlangıç aşamasında hafif ağrılar ve takılmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Erken dönemden itibaren bu belirtilerin doğru tespit edilerek tedaviye en kısa sürede başlanması gerekecektir. Menisküs yırtığı belirtileri kısaca şöyle sıralanabilir:
- İlk aşamada ağır ve kötü seyretmeyen diz ağrıları.
- Bacağı bükme ve doğrultmada zorluk.
- Dizde sürekli ağrı.
- Sıkışma, kilitlenme, takılma ve kilik sesi duyulması.
- Şişlik.
- Yaralanma sırasında hissedilen patlama hissi vb.
Menisküs yırtığının belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren en kısa sürede tedaviye odaklanmak gerekir. Hastaların yaşam kalitesini ciddi manada düşüren bir rahatsızlık olmasının yanı sıra kişinin aktif bir spor yaşamı bulunuyorsa spor hayatında da kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Menisküs Yırtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Menisküs yırtığı olanlar nelere dikkat etmelidir sorusuna birçok farklı yanıt verilir. Özellikle merdiven çıkma, çömelme, eşya taşıma, dizlerin uzun süre bükülü kalması ve hareketsizlik gibi durumlara karşı dikkatli olunması gerekir. Menisküs yırtığı başta kendini şiddetli ağrılar şeklinde belli etmeyebilir. Hatta sporu devam ettirmeyi de sağlar. Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır sorusu için uygulanacak teşhis yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınması mümkündür. Menisküs yırtığı olanların vakit kaybetmeden uygun tedavilere başvurması dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur.