Erken yaşta diz kireçlenmesi sorunları ortaya çıkabileceği gibi yaygın olarak bu sorunlar yaşlanmaya bağlı olarak ileri yaş grubundaki hastalarda görülmektedir. Dizler başta olmak üzere vücudun birçok farklı noktasında kireçlenme sorunları görülebilir. Eklemleri çevreleyen kıkırdak dokunun aşınmasıyla ortaya çıkan kireçlenme sorunu, bu dokunun tamamen aşınması halinde, kemik kemiğe sürtünme noktasında kadar gelmesi mümkündür.
Dizlerde kireçlenme sorunlarının ortaya çıkmasındaki en büyük etken fazla kilolar ve yaşlanmaya bağlı etkilerdir. Buna göre kireçleme nedenleri kısaca şöyledir:
- Obezite,
- Sporcu yaralanmaları,
- Kalıtımsal etkenler,
- Eklemlerin aşırı kullanımı,
- Yaşlanmaya bağlı etkiler,
- Hareketsiz yaşam tarzı vb.
Kıkırdak yapısında çoğu zaman genlerden kaynaklı kalıtımsal sorunlar mevcuttur. Bu durum eklemlerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Diz kireçlenme nedenleri de eklendiğinde ise ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması mümkündür.
Diz Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Diz kireçlenmesi belirtileri uzun vadede kendini gösterecektir. İlk belirtileri aldığınız andan itibaren kireçlenmenin önüne geçmek için fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarına başvurulması gerekecektir. Kireçlenme son derece sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Belirtiler yavaş yavaş gelişerek zaman içinde çok daha kötü bir hal alabilir.
Dizlerde kireçlenmenin yaygın belirtilerinden bazıları ise şöyledir:
- Hareket sırasında diz eklemlerinde ağrı,
- Özellikle sabahları ya da uzun süre hareketsizlik sonrasın eklemlerde sertlik,
- Eklem ve çevresinde hassasiyet oluşumu,
- Hareket sırasında gıcırtı şeklinde gelen sesler,
- Şişkinlik vb.
Kireçlenmenin boyutları arttıkça hastaların hareket kabiliyetlerinde de ciddi bir azalma görülecektir. Bu nedenle mutlaka ilk belirtilerin ortaya çıkmasının ardından tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.
Dizlerde Kireçlenme Nasıl Geçer?
Kireçlenmiş diz röntgeni ile kireçlenme olduğu tespit edilen hastaların en kısa sürede uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlıklardan kurtulmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Diz kireçlenmesinin geçmesi için farklı yöntemler uygulanır. Genelde fizik tedavi yöntemleri ilk sırda tercih edilen ve etkileri oldukça yüksek bir uygulamadır.
Hastaların genel sağlık durumuna göre ilaç kullanımı da önemlidir. Sıcak – soğuk uygulamalar, masaj, hidroterapi, uygun egzersiz ve doğal bitkisel yöntemlerin de uygulanması mümkündür. Diz kireçlenmesi nedenleri sayısız değişkene bağlı olarak ortaya çıkabileceği için buna göre bir iyileştirme yöntemi belirlenmesi gerekecektir.
Diz Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diz kireçlenmesi tedavisi kapsamında bu sorunun ilerlemesinin durdurulması ve kireçlenme sonucu ortaya çıkan ağrıların azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılır. Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Ancak uygulanacak tedavi yöntemleri ile ağrıların ciddi oranda azaltılması sağlanabilir.
Diz kireçlenmesinde en sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında ilaç, krem, losyon tedavileri yer almaktadır. Buna ek olarak fizik tedavi de uygulanır. Hastaların tedavi sürecine ek olarak yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmeleri istenecektir. Fazla kilolardan kurtulmalarına yönelik davranışlar kazanmaları ve düzenli egzersiz yapmaları istenmektedir. Ayrıca eklem içine yapılacak lolak enjeksiyon tedavileri de oldukça sık tercih edilmektedir.
Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Geçer Mi?
Ameliyatsız diz kireçlemesi tedavisi mümkündür. Kireçlenmelerde cerrahi yöntemler ilk sırada tercih edilmemektedir. Eklemin yapısal hasarını geri çeviren genel kabul görmüş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fizik tedavi veya ilaç – enjeksiyon yöntemleri ile hastalığın etkilerinin azaltılmasına yönelik işlem uygulanmaktadır.
Kireçlenme derecesinin artması ve hastaların ciddi şekilde bu sorundan etkilenmeleri halinde cerrahi müdahalelere başvurulması gerekecektir. Diz kireçlemesi nedenleri konusunda erken yaşlarda önlem alınması halinde bu sorunun ortaya çıkmasının engellenmesi mümkündür. Kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları kireçlenmenin oluşmasında etkili bir unsurdur. Ameliyatsız olarak uygulanacak tedaviler yapısal olarak tam iyileşme sağlamasa da kireçlenme etkilerinin görülmesini azaltacaktır.