tedaviler
Diz Ağrısı Tedavileri
Nedeni bilinmeyen diz ağrısı artık sorun olmayacak. Tıp dünyasının gelişimine inanarak ve güvenerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz için ilk adımı atın. Bu sayede nedenini bilmediğiniz ağrılar kabusunuz olmasın.
İnsan vücudunun en büyük eklemi olan diz, bacakların bükülmesi ve düzleştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede gün içerisinde oturma, eğilme, yürüme ve benzeri birçok hareketin yapılabilmesi mümkün hale gelmektedir. Ancak diz eklemleri, birçok farklı nedene bağlı olarak fonksiyonlarını kaybedebilmekte ve deforme olabilmektedir. Bu durum sonucunda ise diz ağrısı şikayetleri ortaya çıkmaktadır.
Diz ağrısı tedavileri, hafif evredeyken oldukça kolay bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Ancak şikayetlerin göz ardı edilmesi ve tedavinin geciktirilmesi, sürecinin daha zorlu bir hale gelmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda tedavi sonuçları beklenen verimi sağlamamaktadır. Bu nedenle diz ağrısı şikayeti oluştuğunda vakit kaybetmeden alanında uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.
Diz Ağrısı Nedenleri
Her insanın hayatında en az 1 kez yaşadığı diz ağrısı şikayeti, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ağrının şiddeti ve süresi de farklılık göstermektedir. Diz ağrısı nedenleri ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Diz ekleminde kireçlenme oluşması,
- Eklemlerin aşırı kullanılması ya da birden fazla kez yaralanması ile ortaya çıkan bursit sorununun görülmesi,
- Ağrılı şişliklerle seyreden ve otoimmün inflamutuar hastalıklar grubunda yer alan romatoid artritin bulunması,
- Gut hastalığı nedeniyle dizde ürik asit birikmesi,
- Eklem kabiliyetinden sorumlu olan sinovyal sıvının diz kapağı arkasında birikmesi sonucunda meydana gelen baker kistlerinin bulunması,
- Özellikle yokuş ya da merdiven çıkarken şiddetli ağrı duyumuna yol açan tendinit sorununun görülmesi,
- Dizde bulunan bağ dokularının kazalar ya da zorlamalar sonucunda yırtılması,
- Diz kapağının travmalara bağlı olarak çıkması,
- Kemik kanseri olarak bilinen osteosarkom hastalığının görülmesi,
- Fazla kiloların bulunması,
- Yoğun fiziksel aktivitelerin yapılması,
- Diz ya da bacak kemiklerinin kırılması,
- Enfeksiyon kaynaklı bazı hastalıkların dizlerde tutulum göstermesi,
- Dizde bulunan kıkırdak dokuların deforme olmasıdır.
Diz ağrıları; egzersiz öncesinde ısınma hareketlerinin yapılmaması, bilek burkulması, dizin sert bir yüzeye çarpması ya da kişilerde duruş bozukluğu olması gibi durumlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Travmalara bağlı olarak görülen diz ağrıları, doğru tedavilerin uygulanması durumunda iyileşmektedir. Ancak herhangi bir travma olmadan ortaya çıkan ve uzun süre boyunca azalmayan diz ağrıları karşısında ileri tetkiklerin uygulanması gerekecektir. Bu sayede en doğru teşhis ve tedavinin gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.
Diz Ağrısı Tedavi Yöntemleri
Diz ağrısı şikayeti, birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle en etkili tedavi seçeneğinin belirlenebilmesi için öncelikle altta yatan sağlık sorununun ve ağrıya yol açan sorunların doğru şekilde teşhis edilmesi gerekmektedir. Ardından hasta için en doğru olan tedavi uygulanabilmektedir. Diz ağrısı tedavileri için kullanılan yöntemlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Ameliyatsız Diz Ağrısı Tedavileri: Çeşitli ilaç ve uygulama yöntemlerini kapsamaktadır. Günlük yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi, fazla kiloların verilmesi, sıcak ve soğuk uygulamaların yapılması, kaplıcalara gidilmesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanılması, eklem içi enjeksiyon uygulamalarının yaptırılması, kıkırdak hücrelerinin çoğalmasını sağlayan kondroitin ve glukozamin preparatlarının kullanılması gibi tedavilerdir. Hafif ve orta seyirli diz ağrıları karşısında etkili sonuçlar doğurmaktadır.
- Cerrahi Diz Ağrısı Tedavileri: Tümör dokusunun alınması, menisküs yırtıklarının onarılması, kırılan ya da çıkan kemiklerin doğru şekilde konumlandırılması, diz protezlerinin yerleştirilmesi gibi amaçlarla uygulanmaktadır. Aynı zamanda farklı sebeplere bağlı olarak görülen ve diğer tedavi seçenekleri ile iyileşme sağlanamayan durumlarda da açık cerrahi ya da endoskopik cerrahi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Diz ağrısı tedavileri, kişilere ve ağrıya yol açan etmenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Hastaların genel sağlık durumları, yaşları, cinsiyetleri, meslekleri, günlük yaşam alışkanlıkları ve hasta geçmişleri gibi detaylar uygulanacak tedavi seçeneğinin belirlenmesinde doğrudan etkili olmaktadır.