Genç yaşta boyun fıtığı şikayetlerinin günümüzde görülme sıklığı bir hayli fazladır. Bu şikayetlerin ortadan kaldırılması için erken dönemden itibaren doğru tedavi yöntemlerinin uygulaması gerekecektir. Boyun fıtığında doğru tedavi için öncelikle fıtığın ne kadar ilerlediğine ve hasta durumuna bakılması gerekecektir.
Boyun fıtığını anlamak için öncelikle hastalar yaşadıkları şikayetleri doğru tanımlamalı ve ilgili polikliniklerde uzman hekime başvurması gerekir. Ardından fiziki muayene ile doktor tarafından ilk teşhis yapılır. Boyun fıtığı nasıl anlaşılır sorusuna doktorunuzun vereceği yanıta göre cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanacaktır.
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Boyun fıtığı tanısı koyabilmek için doktor muayenesinden sonra çeşitli görüntüleme teknolojilerine ihtiyaç duyulur. Ağrının cinsi ve yerinin tespit edilmesine yönelik klinik değerlendirme sonrasında kesin teşhis için röntgen filmleri, bilgisayarlı tomografiler ya da manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır.
Röntgen filmleri omurga yıpranıp bozulmadıkça ortaya çıkan kemik çıkıntılar ve disk aralıklarındaki daralmanın tespitinde etkilidir. Ancak disk herniasyonunu ya da omurilikten çıkan sinirleri göstermemektedir. BT ve MR taramaları da tercih edilecek diğer pek çok tanı yöntemi arasında bulunmaktadır. Erken dönemde doğru teşhis edilmesi halinde boyun fıtığının ilerlemeden ve ciddi kötü sonuçlar vermeden tedavi edilmesi mümkündür. Cerrahi olmayan yöntemler bu kapsamda ilk sırada tercih edilebilir. İleri derecede boyun fıtığı olduğuna karar verilen kişiler için cerrahi tedavilerden de söz edilmeye başlanabilir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun fıtığı nedenleri değişkendir. Tek bir nedene bağlamak mümkün değildir. Boyun fıtığı 20 – 40’lı yaşlar arasında yaygın olarak görülen bir ortopedik rahatsızlıktır. Günümüzde başlıca nedeni uzun süre bilgisayar, cep telefonu, tablet, bilgisayar kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesidir. Öte yandan fazla kilolar, ağır yük kaldırma, ters harekette bulunma gibi çeşitli faktörler boyun fıtığını tetikleyen en önemli etkenler arasında sayılır.
Tam olarak genetik bir geçiş söz konusu değildir. Anca anne veya babasında bu hastalık olanların boyun fıtığı olma riski, disk eklemlerin hassasiyetinde genetik unsurların etkili olmasından dolayı yüksek olduğu düşünülebilir. Boyun fıtığı nasıl anlaşılır sorusuna doğru yanıt verebilmek için risk faktörlerinin ve belirtilerin doğru anlaşılması gerekecektir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı patlaması belirtileri artık bu rahatsızlığın son safhalarında ortaya çıkacak büyük ağrılara işaret etmektedir. Hastalarda yaygın olarak görülen belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişecektir. Özellikle vaktinde tespit edilmeyen ve tedavi sürecine erken dönemde başlayan fıtık sorunlarında hastaların ilerleyen dönemde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmaları mümkündür.
Boyun fıtığının yaygın görülen bazı belirtileri şunlardır:
- Giderek şiddetlenen ve yayılan boyun ağrısı,
- Sırt, kol ve omuzlarda hissedilmeye başlayan ağrılar,
- Duyu kaybı, uyuşma ve karıncalanma,
- Elektriklenme sorunlarının görülmesi,
- Kol ve el kaslarında güç kaybı,
- Reflekslerin azalması ve hareket kabiliyetinde azalma vb.
Boyun fıtığına işaret eden belirtilerin ortaya çıkmasının ardından kesin tanı için uzman görüşüne ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle doktor tavsiyesi dışında herhangi bir tedavi uygulanmamalıdır.
Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun fıtığı tedavisi için öncelikle konservatif ve ilaç tedavisi yöntemleri tercih edilecektir. Servikal disk hernisi genelde hastaların birçoğunun herhangi bir tedavi uygulamadan da düzelmektedir. Ağrıları devam eden hastalarda ise ilaç tedavileri, fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları gibi yöntemlerin sonuç vermemesi halinde cerrahi müdahalelere başvurulması gerekecektir. Boyun fıtığı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt vermek için doğru tanı yöntemlerine başvurulması gerekir. Kesin teşhis sonrasında hastaların genel sağlık durumuna göre uygun tedaviler uygulanır.